Η καρδιά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα χτυπά δυνατά το Σάββατο και την Κυριακή 10 & 11 Μαΐου 2025 στον Δήμο Άργους Ορεστικού, όπου θα διεξαχθεί το 7ο Ανοικτό Τουρνουά Βορείου Ελλάδος Ανεξάρτητων και Βετεράνων Αθλητών και Αθλητριών.
Το τουρνουά, που φιλοξενείται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο, αποτελεί συνδιοργάνωση του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΠΟΦΕΠΑ), της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και του Δήμου Άργους Ορεστικού.
Με αθλητές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το διήμερο αναμένεται να είναι γεμάτο ένταση, πάθος και υψηλού επιπέδου παιχνίδια τόσο στα ατομικά όσο και στα διπλά αγωνίσματα.
(Τα πλήρη αποτελέσματα θα αναρτηθούν μετά τη λήξη του τουρνουά.)
Το τουρνουά αυτό, πέρα από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον, αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση του αθλητισμού στη Βόρεια Ελλάδα και για την ανάδειξη του Δήμου Άργους Ορεστικού ως σημείο αναφοράς για το πινγκ πονγκ.
Όλοι οι φίλοι του αθλήματος είναι καλεσμένοι να παρακολουθήσουν και να στηρίξουν τους αθλητές σε ένα μοναδικό αθλητικό διήμερο.
Η Πόλη Υποδοχής: Άργος Ορεστικό – (Μικρή Ιστορία)
Το Άργος Ορεστικό είναι μια ζωντανή και ιστορική κωμόπολη του νομού Καστοριάς, στην ακριτική βορειοδυτική Ελλάδα. Ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και καταλαμβάνει κεντρική θέση στο νομό, στα σύνορα με τον όμορο νομό Κοζάνης.
Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», ο αρχικός Δήμος Άργους Ορεστικού ενοποιήθηκε με τον πρώην Δήμο Ίωνος Δραγούμη, δημιουργώντας έναν ισχυρότερο, ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Άργους Ορεστικού, με ενισχυμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το Άργος Ορεστικό και η ευρύτερη περιοχή του έχουν σημαντική ιστορική και αρχαιολογική αξία, καθώς εκεί εντοπίζονται πολυάριθμα ευρήματα από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο. Θεωρείται γενέτειρα του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου και ήταν το επίκεντρο των Ορεστών Μακεδόνων, μιας σημαντικής φυλής της Άνω Μακεδονίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ορέστη, τον γιο του Αγαμέμνονα, που κατέφυγε στην περιοχή μετά τον φόνο του πατέρα του.
Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η αρχαία πόλη ταυτίζεται με τα ερείπια που βρίσκονται στη θέση Αρμενοχώρι, πολύ κοντά στη σημερινή πόλη. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος αναφέρει και άλλη πόλη με το ίδιο όνομα στη Σκυθία, πιθανώς αποικία της ελληνιστικής εποχής. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., η πόλη ανοικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, οχυρώθηκε με πέτρινα τείχη και μετονομάστηκε σε Διοκλητιανούπολη. Σημαντικά ευρήματα της εποχής είναι τα ίχνη της οχύρωσης, ρωμαϊκά κτίσματα, βασιλικές και τάφοι.
Στην τοποθεσία Παραβέλα έχουν βρεθεί ψηφιδωτά και επιγραφές, μία από τις οποίες μαρτυρά την ύπαρξη του «Κοινού των Ορεστών» — ενός είδους τοπικής αυτοδιοίκησης των πόλεων της περιοχής επί ρωμαϊκής κυριαρχίας. Η πόλη φαίνεται πως ερημώθηκε από γοτθικές επιδρομές στον 4ο αιώνα, και μεγάλο μέρος του πληθυσμού μεταφέρθηκε στην Καστοριά, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από τον Ιουστινιανό. Ωστόσο, το Άργος Ορεστικό δεν εξαφανίστηκε πλήρως, αλλά συνέχισε να κατοικείται σε μικρότερο βαθμό.
Η σύγχρονη πόλη δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και κατά την τουρκοκρατία ήταν γνωστή ως Χρούπιστα. Τον 16ο αιώνα, ο Μάρκος Πέτρου μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει. Στην Επανάσταση του 1821, κάτοικοι της πόλης πήραν μέρος στην εξέγερση, με ηγετική μορφή τον Ευάγγελο Σπανό. Μετά την αποτυχία της Επανάστασης, πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω διώξεων.
Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, το Άργος είχε ενεργό συμμετοχή, με γνωστούς μακεδονομάχους όπως ο Αναστάσιος Γκίνης και ο Παπαγιαννάκης. Η απελευθέρωση της πόλης έγινε στις 11 Νοεμβρίου 1912 από το ελληνικό ιππικό. Οι κάτοικοι πήραν μέρος και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, καθώς και στον Εμφύλιο. Σήμερα, το Άργος Ορεστικό είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κωμόπολη.
Αξιοθέατα και πολιτισμός:
- Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου
- Απολιθωμένο δάσος Νοστίμου – Ασπροκκλησιάς: Ένα φυσικό μνημείο ηλικίας 15-20 εκατομμυρίων ετών, με απολιθώματα που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο.
- Ιαματικά λουτρά Αμμουδάρας: Γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, λειτουργούν καλοκαιρινούς μήνες σε καταπράσινο περιβάλλον.
- Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού: Λειτουργεί από το 2010 και φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή.
- Θέσεις Αρμενοχώρι και Παραβέλα: Εκεί βρίσκονται τα ερείπια της ρωμαϊκής Διοκλητιανούπολης, με ανασκαφές που διεξάγονται από πανεπιστημιακές ομάδες.
Τοπική Παράδοση & Πολιτιστικά Δρώμενα:
- Αργείτικο Καρναβάλι: Ετήσια εκδήλωση την Πρωτοχρονιά, με παραδοσιακή μουσική, χορό και άρματα.
- Ορέστεια: Καλοκαιρινό φεστιβάλ τέχνης και μουσικής, κορυφώνεται στις 26 Ιουλίου με συναυλία της δημοτικής Φιλαρμονικής.
- Ετήσια εμποροπανήγυρη: Λαϊκή αγορά τέλους Σεπτεμβρίου με επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
- Γιορτή Κάστανου: Λαμβάνει χώρα στο Καστανοχώρι με κεράσματα και παραδοσιακή μουσική.
- Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και Αθλητικές Διοργανώσεις όπως τουρνουά ποδοσφαίρου και αγώνες στίβου.
Αθλητισμός και Σύλλογοι:
- Παναργειακός: Ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, ιδρύθηκε το 1953.
- Α.Σ. Άργους Ορεστικού: Ομάδα μπάσκετ με τμήματα για όλες τις ηλικίες.
- Φιλαθλητικός: Σύλλογος στίβου με συμμετοχή σε τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα.
Συγκοινωνίες:
Η πόλη εξυπηρετείται από τον Κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς και διαθέτει τακτική σύνδεση με την Καστοριά και άλλες περιοχές μέσω του ΚΤΕΛ.
Άρθρο: Ε.Κ.