Στενάχωρη η χτεσινή (06/08) βραδιά για τη Γερμανία. Πρώτα αποχαιρέτησε το ομαδικό ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά με την ήττα 3-0 στον προημιτελικό από τη Σουηδία, που την άφησε πρώτη φορά στο αγώνισμα εκτός μεταλλίων κι αμέσως μετά αποχαιρέτησε από τη διεθνή σκηνή τον Τίμο Μπολ!
Δυσβάσταχτες καταστάσεις και οι δύο για μία κορυφαία δύναμη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ακόμα και το προαναγγελθέν αντίο του σπουδαίου Μπολ.
Μετά από 30 χρόνια εντυπωσιακής πορείας ο πολυνίκης άσος ολοκλήρωσε τη διεθνή καριέρα και, μολονότι το είχε ανακοινώσει από τον Μάιο, είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις όταν έρχεται η ώρα. Αλλά για σταθείτε…
Πρώτοι οι Γερμανοί και μετά όλοι οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που τον λάτρεψαν από κάθε γωνιά του πλανήτη, πρέπει πια να χαμογελούν πλατιά για όσα έζησαν και όχι να στεναχωριούνται. Μόνο το γεγονός ότι ο μοναδικός Τίμο συμπλήρωσε επτά (7) ολυμπιακές συμμετοχές μαρτυρά την τεράστια διάρκειά του.
Έφτιαξε ονειρεμένο βιογραφικό με κορυφαίες διακρίσεις σε όλα τα μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού και με δεδομένες και τις περιπέτειες τραυματισμού του μπορούμε να νιώθουμε και τυχεροί, που τον απολαύσαμε σε τόσο υψηλό επίπεδο μέχρι τα 43,5 χρόνια του.
Ο Μπολ αποθεώθηκε από τους θεατές στην τελευταία του διεθνή υποχρέωση και έδειξε τη συγκίνησή του. Από το βράδυ της Τρίτης δέχεται αμέτρητα εγκωμιαστικά σχόλια στα social media με αφορμή την απόσυρσή του, παίρνει μηνύματα θαυμασμού από επώνυμους και μη, όχι μόνο για τα επιτεύγματά του αλλά και τη συνολικά λαμπρή παρουσία του στον χώρο. Ένας αθλητής με αδαμάντινο χαρακτήρα και συμπεριφορά αντιστάρ.
«ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ»
«Φοβόμουν πραγματικά αυτή τη μέρα, αυτή την απόφαση, το έχω ξαναπεί, αλλά η συγκεκριμένη στιγμή ήταν αναπόφευκτη. Ήρθε η ώρα να πω αντίο στην παγκόσμια σκηνή του ενεργού αθλητισμού. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για μια καριέρα, στην οποία μπόρεσα να κερδίσω πολλά τουρνουά, αν και η νίκη ή η ήττα δεν ήταν πάντα η πρώτη μου προτεραιότητα.
Ήμουν και είμαι μέρος ενός αθλήματος που αγαπώ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αλλά η καριέρα μου έχει αφήσει πολλά σημάδια και το σώμα μου δεν λειτουργεί πλέον με τρόπο που να κάνει την καθημερινή προπόνηση και τα τουρνουά διασκεδαστικά», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.
Μετά τον αγώνα με τη Σουηδία πρόσθεσε: «Είμαι σε θέση να είμαι ανθεκτικός απέναντι σε όλα, απέναντι στις αλλαγές που είχαμε στο παρελθόν. Αλλά τελικά, νιώθεις ότι το σώμα σου είναι αργό και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατήσεις το επίπεδο τόσο ψηλά. Οπότε νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Δεν τελειώνει εντελώς η αγωνιστική μου δράση. Θα είμαι ενεργός με την Μπορούσια Ντίσελντορφ για άλλη μια σεζόν, μέχρι το 2025».
Κάπου εκεί στη μικτή ζώνη ζητήθηκε σχόλιο και από τον Άντον Σέλμπεργκ, τον Σουηδό συμπαίκτη του στην Μπορούσια, που τον νίκησε για να διαμορφώσει το τελικό σκορ: «Με στεναχωρεί πολύ. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι μεταξύ μας και παίζουμε πολύ καιρό μαζί στην ίδια ομάδα. Έτσι, προφανώς σήμαινε πολλά για την επιτραπέζια αντισφαίριση σε όλο τον κόσμο. Χάνουμε έναν θρύλο, αλλά δεν πρόκειται να ξεχαστεί».
Τα όσα κατάφερε ο Μπολ αγωνιστικά, τα όσα πρόσφερε στο άθλημα, κάνουν για… συγγραφή βιβλίου. Είναι αδύνατο να παραθέσουμε εδώ έστω λίγες από τις σελίδες του, αλλά μπορούμε μέσα από διάφορα στοιχεία να δείξουμε ποιος ήταν ο εμβληματικός αριστερόχειρας επιθετικός.
Γεννήθηκε στις 08/03/81 στο Erbach της Δυτικής Γερμανίας και άρχισε να παίζει πινγκ πονγκ σε ηλικία τεσσάρων ετών, στο κελάρι του σπιτιού του. Ο λόγος ήταν ότι ο πατέρας του είχε αγοράσει ένα τραπέζι και ο μικρός Τίμο άρχισε να έχει περιέργεια για το παιχνίδι.
Τον πρώτο καιρό έπαιζε με τον πατέρα του και το 1987 έγινε μέλος στην TSV Höchst. Σε ηλικία 8 ετών, τον ανακάλυψε ο Helmut Hampel, ένας προπονητής από το Έσσεν κι αυτός τον ανέδειξε. Σε νεαρή ηλικία ακόμα πήγε στη FTG Frankfurt, μετά στην TTV Gönnern και φυσικά βρέθηκε στα μικρά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Στα 14 του έγινε ο νεότερος, που έχει αγωνιστεί ποτέ στην Μπουντεσλίγκα.
Ο σημερινός προπονητής του στην εθνική Γερμανίας, ο Jorg Rosskopf, δύο φορές Ολυμπιονίκης (1992 αργυρό στα διπλά, 1996 χάλκινο στα μονά) και τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (ένα χρυσό, ένα αργυρό, δύο χάλκινα) αποτέλεσε το παιδικό του είδωλο. Οι γονείς του επίσης, έχει παραδεχτεί ότι άσκησαν θετική επιρροή πάνω του.
Του απονεμήθηκε το βραβείο Fair Play από την ITTF μετά την ανατροπή μιας απόφασης του διαιτητή υπέρ του αντιπάλου του κατά τη διάρκεια των νοκ άουτ γύρων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2005, που οδήγησε σε ήττα.
Έχει βρεθεί στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2003. Τότε έγινε και ο πρώτος Γερμανός πινγκπονίστας, που το κατάφερε. Τον Φεβρουάριο του 2018, σε ηλικία 36 ετών και 356 ημερών, έγινε ο γηραιότερος αθλητής, που ανέβηκε στο Νο1 του ranking list της ITTF.
Έχει πανηγυρίσει Τσάμπιονς Λιγκ και με την Borussia Düsseldorf και με TTV Gönnern, έχει αγωνιστεί για χρόνια και στην κινεζική επαγγελματική λίγκα και το έχει απολαύσει.
«Είναι μια ωραία εναλλαγή. Είναι μια τέλεια ισορροπία ζωής, θα έλεγα, να είσαι αστέρι σε μια χώρα (Κίνα) και να έχεις μια ήσυχη, φυσιολογική ζωή στη χώρα σου (Γερμανία), όπου ζεις τον περισσότερο καιρό. Ως ένας από τους κύριους αντιπάλους των Κινέζων παικτών, είμαι αρκετά δημοφιλής εκεί. Το στυλ έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, αλλά μπορώ ακόμα να ανταγωνίζομαι. Κάθε φορά που παίζω στην Κίνα, αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για μένα. Να πηγαίνω εκεί και να παίζω εναντίον των νέων παιδιών», είχε τονίσει.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ
Ολυμπιακοί Αγώνες: 2 ασημένια – 2 χάλκινα στο ομαδικό ανδρών
Παγκόσμια πρωταθλήματα: 5 ασημένια στο ομαδικό ανδρών – 1 ασημένιο στο διπλό ανδρών – 2 χάλκινα στο απλό ανδρών – 1 χάλκινο στο ομαδικό ανδρών
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: 8 χρυσά στο απλό – 5 χρυσά στο διπλό ανδρών – 7 χρυσά στο ομαδικό – 5 ασημένια στο ομαδικό – 3 χάλκινα στο απλό – 1 χάλκινο στο διπλό ανδρών
Παγκόσμια Κύπελλα: 2 χρυσά – 4 ασημένια – 2 χάλκινα
Ευρωπαϊκοί Αγώνες: 2 χρυσά στο ομαδικό – 1 χρυσό στο απλό
ITTF World Tour/Pro Tour: 19 τίτλοι και Grand Finals: 1 τίτλος
Ευρωπαϊκό Τοπ 16: 7 χρυσά – 3 χάλκινα
Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ: 3 χρυσά
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων: 3 χρυσά ομαδικό εφήβων – 2 χρυσά απλό εφήβων – 1 χρυσό διπλό εφήβων – 1 ασημένιο απλό εφήβων – 1 ασημένιο διπλό εφήβων – 1 ασημένιο διπλό μικτό εφήβων-νεανίδων – 1 χρυσό ομαδικό παίδων – 1 χρυσό απλό παίδων – 1 χρυσό διπλό παίδων
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΤΥΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
2023: Τραυματισμός συνδέσμου στον ώμο τον κράτησε εκτός για αρκετούς μήνες.
2019: Αποσύρθηκε στα μέσα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος λόγω ασθένειας.
2015: Έχασε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και έμεινε εκτός για τρεις μήνες.
2008 και 2009: Έχασε τα Παγκόσμια πρωταθλήματα λόγω τραυματισμού στην πλάτη.
2004-2005: Προβλήματα στην πλάτη τον ταλαιπώρησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 και δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στις αρχές του 2005, τα προβλήματα στην πλάτη εμφανίστηκαν ξανά.
Το 2021 εξασφάλισε το ένατο μετάλλιό του σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ηλικία 40 ετών. Ήταν ένα χάλκινο στο απλό ανδρών. Το 2002 στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών, νικώντας μάλιστα στον αλησμόνητο τελικό του Ζάγκρεμπ τον κορυφαίο πρωταθλητή μας Καλλίνικο Κρεάνγκα.
Αναδείχτηκε πρωταθλητής Γερμανίας στο απλό ανδρών για πρώτη φορά το 1998. Στο σημαντικότερο αγώνισμα πήρε συνολικά 13 φορές τον εθνικό τίτλο.
Στο standing ovation, που έζησε την Τρίτη στο γυμναστήριο, συμμετείχε και ο σπουδαίος παίκτης του ΝΒΑ Ντιρκ Νοβίτσκι.
Αγωνιζόμενος στο ομαδικό του ολυμπιακού τουρνουά ο χαρισματικός άσος έφτασε τις επτά συνεχόμενες παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Έπιασε» στην κορυφή του σχετικού πίνακα για την επιτραπέζια αντισφαίριση τους πρώην αντιπάλους του Γιόργκεν Πέρσον (Σουηδία), Ζαν Μισέλ Σέιβ (Βέλγιο), Ζόραν Πρίμορατς (Κροατία), Σεγκούν Τοριόλα (Νιγηρία), ενώ στη χώρα του μπήκε σε κλειστό κλαμπ μόλις τεσσάρων αθλητών γενικά με τέτοιο αριθμό ολυμπιακών συμμετοχών.
Μόνο η πατινέρ ταχύτητας Claudia Pechstein έχει συμμετάσχει σε περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη Γερμανία, συγκεκριμένα σε οκτώ (8) Χειμερινούς.
Τρεις φορές ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς στο Έσεν, το 2007 ήταν δεύτερος στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο αθλητή της χρονιάς στη Γερμανία και το 2005 3ος σε ανάλογη ψηφοφορία για την αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς στη χώρα.
Ο Μπολ έχει για χόμπι τις καταδύσεις, το γκολφ, το διάβασμα και τα κομπιούτερ. Τα παρατσούκλια του ήταν Bolli και Bollinger.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2002 παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη του, Rodelia Jacobi. Στις 4 Δεκεμβρίου 2013 απέκτησαν μια κόρη, τη Zoey Malaya.
# Φωτογραφίες από το Παρίσι ITTFWorld