Παρίσι 2024: O Φαν Ζεντόνγκ 1ος Ολυμπιονίκης στο Απλό Ανδρών – Τρία τα Χρυσά Μετάλλια της Κίνας

Ο Φαν Ζεντόνγκ διατήρησε την Κίνα στον ρόλο του παγκόσμιου… δυνάστη στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Στέφθηκε σήμερα 04/08 στο Παρίσι «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο απλό ανδρών, έγινε ο 6ος από τη χώρα που το καταφέρνει και συνέχισε την τρομερή παράδοση των Κινέζων να κυριαρχούν σε απλό και ομαδικό, εδώ και δύο δεκαετίες, σε όλα τα κορυφαία ραντεβού.

Στον συναρπαστικό και άκρως θεαματικό τελικό ο Φαν κατέβαλλε με 4-1 σετ τον εξίσου αξιοθαύμαστο Σουηδό Τρουλς Μέρεγκορντ. Μετά τον χαμένο τελικό στο Τόκιο από τον συμπατριώτη του Μα Λογκ έφτασε στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του και παράλληλα πέτυχε το λεγόμενο γκραν σλαμ, αφού ήδη είχε δύο παγκόσμιους τίτλους στο απλό ανδρών και τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα!

Αυτό ήταν το τρίτο χρυσό μετάλλιο για την Κίνα στη γαλλική πρωτεύουσα. Έχουν προηγηθεί αυτά με τους Βανγκ Τσουτσίν/Σουν Γινγκσά στο διπλό μικτό και τη Τσεν Μενγκ στο απλό γυναικών, ενώ αύριο Δευτέρα 05/08 αρχίζει το ομαδικό.

Το χάλκινο μετάλλιο στο απλό ανδρών κατέκτησε ο Γάλλος Φέλιξ Λεμπρέν και βέβαια γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες συμπατριώτες του στο γυμναστήριο. Στον μικρό τελικό επιβλήθηκε με 4-0 σετ του Βραζιλιάνου Χούγκο Καλντεράνο.

Στον τελικό ο Φαν, νούμερο 2 του τουρνουά και παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό τις τελευταίες δύο σερί φορές είχε τα προγνωστικά με το μέρος του. Μάλιστα, είχε επικρατήσει του Σουηδού και στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις τους, μεταξύ αυτών και ο τελικός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2021!

Ο Μέρεγκορντ (Νο 19) ερχόταν με φόρα από πέντε σπουδαίες νίκες στο ταμπλό, με πλέον αξιοσημείωτη εκείνη εναντίον του Βανγκ Τσουτσίν στους «32». Το βασικό ερώτημα συνεπώς, ήταν αν στην αποφασιστική στιγμή μπορούσε να προκαλέσει και μεγαλύτερη «ζημιά» στην Κίνα και να φτάσει στον απόλυτο θρίαμβο. Κατέκτησε το 1ο σετ, μπορούσε να κάνει και το 2-0 αιφνιδιάζοντας και με τα ιδιαίτερα και τεχνικά χτυπήματά του, αλλά ο φοβερός Κινέζος βρήκε λύσεις. Πήρε με οριακή διαφορά το 2ο και το 3ο σετ και παράλληλα το ψυχολογικό αβαντάζ.

Οδήγησε στα επόμενα σετ βγάζοντας τρομερά χτυπήματα, στο 5ο προηγήθηκε και με 10-3. Ο Σκανδιναβός μείωσε στους δύο πόντους (10-8), αλλά ο Φαν διατήρησε ηρεμία και καθαρό μυαλό και με εκπληκτική υποδοχή έγραψε το τελικό σκορ και γνώρισε τη αποθέωση (7-11, 11-9, 11-9, 11-8, 11-8). Είναι το 5ο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για την Κίνα στο αγώνισμα και το 7ο συνολικά.

Ο 22χρονος Μέρεγκοργτ έγινε ο 2ος Σουηδός στην ιστορία, που αγωνίστηκε σε τελικό Ολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης μετά τον αξεπέραστο Γιαν Όβε Βάλντνερ (δύο τελικοί). Έπεισε με τις εμφανίσεις του ότι στο μέλλον μπορεί να φτάσει κι αυτός σε 1η θέση κορυφαίας διοργάνωσης και βεβαίως γίνονται τυχεροί και οι Έλληνες φίλαθλοι, που θα τον δουν στην Α1 κατηγορία μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Το ματς για τις θέσεις 3-4 προμηνυόταν αμφίρροπο με βάση και την ιστορία αναμετρήσεων των δύο αθλητών με τον Λεμπρέν (No 3) και τον Καλντεράνο (No 4) να έχουν από δύο νίκες. Σήμερα όμως, ο Γάλλος penholder αποδείχτηκε απόλυτα έτοιμος από κάθε άποψη, πήρε και μεγάλη ώθηση από το κοινό και επέβαλλε το παιχνίδι του.

Ο Καλντεράνο δεν αξιοποίησε την ευκαιρία όταν γύρισε προσωρινά την κατάσταση στο 2ο σετ και ο Λεμπρέν απέκτησε πια και το ψυχολογικό προβάδισμα για το εμφατικό και απρόσμενο για τους περισσότερους 4-0 σετ (11-6, 12-10, 11-7, 11-6). Ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου κι έγινε ο δεύτερος Γάλλος, που πηγαίνει τόσο ψηλά στο αγώνισμα μετά τον θρυλικό Ζαν-Φιλίπ Γκατιέν «ασημένιο» στη Βαρκελώνη το 1992.

Αξιοσημείωτα και τα εξής στοιχεία:

# Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Fan Zhendong είχε λυγίσει στα έξι σετ από τον Ma Long. Στο Παρίσι έγινε ο πρώτος πινγκπονίστας, που κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα, αφού είχε φτάσει στο αργυρό την αμέσως προηγούμενη φορά.

# Ο Fan επίσης συνέχισε την παράδοση των τελευταίων ετών όπου ο current παγκόσμιος πρωταθλητής του αγωνίσματος στέφεται και 1ος Ολυμπιονίκης.

Πριν από τη δική του περίπτωση συνέβη με τον Zhang Jike το 2012 και τον Ma Long το 2016 και το 2021 (σ.σ. το 2021 είχε πάρει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο ο Fan, όμως λόγω κορωνοϊού οι αγώνες είχαν διεξαχθεί Νοέμβριο, δηλαδή μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο). Στους έξι πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του αθλήματος ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε αποτύχει να κερδίσει χρυσό.

# Ο Μέρεγκορντ μπορεί να ηττήθηκε στον τελικό, αλλά είχε ήδη σπάσει ένα εντυπωσιακό σερί των Κινέζων όταν απέκλεισε στους «32» τον Βανγκ Τσουτσίν. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 μέχρι τα τέλη Ιουλίου στο Παρίσι, οι Κινέζοι είχαν κερδίσει και τους 54 Ολυμπιακούς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο ατομικό και ομαδικό αγώνισμα ανδρών, αντιμετωπίζοντας αντιπάλους που εκπροσωπούν άλλη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι πέντε ολυμπιακές ήττες τους σε αυτό το διάστημα ήταν μόνο από ματς εναντίον συμπατριωτών τους.

# Η Κίνα πια έχει επικρατήσει σε αυτό το αγώνισμα στους επτά από τους οκτώ τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μόνη εξαίρεση ήταν η νίκη του Κορεάτη Ryu Seung-Min στην Αθήνα το 2004.

# Γεμάτο χρυσή Ολυμπιακή ιστορία το σκηνικό στον αγωνιστικό χώρο για τον τελικό. Το λέμε  διότι ο Φαν είχε ήδη 1η και 2η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι από τον πάγκο τον καθοδήγησε ο Γουάνγκ Χάο, ο σπουδαίος άσος του κοντινού παρελθόντος με τους τρεις τελικούς στο αγώνισμα (2004, 2008, 2012) και τις δύο πρωτιές στο ομαδικό (2008, 2012).

Επιπλέον, ο Γιόργκεν Πέρσον, ομοσπονδιακός προπονητής της Σουηδίας, στις επτά συμμετοχές-ρεκόρ για το άθλημα στην κορυφαία διοργάνωση είχε μπει δύο φορές στα ημιτελικά του απλού (2000, 2008).

# Ο Ma Long, ο μοναδικός, που έχει επικρατήσει πάνω από μία φορά στο αγώνισμα του απλού ανδρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2016, 2020) δεν μπορούσε να υπερασπιστεί στο Παρίσι τον ολυμπιακό τίτλο του, καθώς επελέγη από την Κίνα για το ομαδικό ανδρών.

# Ο μόνος παίκτης που εκπροσωπεί μη ασιατική Ε.Ο.Ε. και έχει πάρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση παραμένει ο Γιαν-Όβε Βάλντνερ. Όταν το κατάφερε, το 1992, καταγράφηκε και ο μοναδικός έως σήμερα ευρωπαϊκός τελικός σε οποιοδήποτε ολυμπιακό αγώνισμα.

# Ο Λεμπρέν έφερε το 3ο μετάλλιο για τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του αθλήματος μετά από το ασημένιο του Ζαν-Φιλίπ Γκατιέν στο απλό το 1992 και το χάλκινο του ίδιου αθλητή και του Πατρίκ Σιλά στο διπλό ανδρών το 2000.

# Ο αθλητής από το Μονπελιέ δεν έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και σήμερα έγινε ο νεότερος με μετάλλιο στο απλό ανδρών Ολυμπιακών Αγώνων.

# Πρώτη φορά μετά το 1992 ανέβηκαν ξανά σε ολυμπιακό πόντιουμ δύο Ευρωπαίοι, σημάδι κι αυτό ότι η ήπειρος με αξιώσεις διεκδικεί πάλι ν’ αρπάξει τα σκήπτρα από την Κίνα.

# Ιστορία έγραψε και ο Καλντεράνο ανεξάρτητα από την ήττα του στον μικρό τελικό. Μετά από το χάλκινο μετάλλιο στο απλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2014 ο Βραζιλιάνος πάλεψε για το αντίστοιχο πλασάρισμα στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση κι έγινε ο πρώτος μη Ασιάτης και μη Ευρωπαίος αθλητής με είσοδο στα ημιτελικά του αγωνίσματος σε Ολυμπιακό τουρνουά.

ΠΗΓΗ ΕΦΟΕΠΑ