Η Τσεν Μενγκ διατήρησε τα σκήπτρα στο απλό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλωσε τον… μύθο της. Μετά το Τόκιο το 2021 η Κινέζα πρωταθλήτρια κατέκτησε σήμερα Σάββατο 03/08 το χρυσό μετάλλιο και στο Παρίσι κι έγινε η τρίτη Κινέζα στην ιστορία του αθλήματος με δύο πρωτιές στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά!
Στον συναρπαστικό τελικό, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των χιλιάδων φιλάθλων για 1 ώρα και 10 λεπτά, η Τσεν κατέβαλλε με 4-2 σετ τη Σουν Γινγκσά, την ίδια αντίπαλο, που είχε στο αποφασιστικό ματς και πριν από τρία καλοκαίρια!
Προχώρησε ως 2ο φαβορί και πέτυχε συνολικά έξι νίκες, η τελευταία απέναντι στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και του αγωνίσματος, στον 5ο συνεχόμενο ολυμπιακό τελικό σε αυτό τα αγώνισμα μεταξύ Κινέζων. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ξανά Γιαπωνέζα αθλήτρια, όπως στο Τόκιο το 2021 κι αυτή τη φορά ήταν η Χίνα Χαγιάτα.
Τα δύο χρυσά έφτασε η Κίνα ύστερα από εκείνο στο διπλό μικτό με Βανγκ Τσουτσίν/Σουν Γινγκσά και κυνηγά ένα ακόμα αύριο Κυριακή 04/08 στο απλό ανδρών στον τελικό του Φαν Ζεντόνγκ με τον Σουηδό Τρουλς Μέρεγκαρντ, μία αναμέτρηση που όλος ο κόσμος του αθλήματος περιμένει με τεράστιο ενδιαφέρον.
Στις 15:30 ώρα Ελλάδας (14:30 τοπική) αρχίζει ο τελικός του απλού ανδρών, μία ώρα νωρίτερα είναι το ματς για το χάλκινο μετάλλιο μεταξύ του Γάλλου Φέλιξ Λεμπρούν και του Βραζιλιάνου Χούγκο Καλντεράνο.
Μόνο στις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της Τσεν με τη Σουν να έριχνε κάποιος μία ματιά θα καταλάβαινε ότι ο τελικός θα ήταν κλειστός και χωρίς προγνωστικά. Τρεις νίκες είχε η Σουν και μία η Τσεν μέσα στο 2024, από το 2017 εμφάνιζαν 11 νίκες η μεν και 6 η δε, αλλά σχεδόν πάντα οι αγώνες ήταν αμφίρροποι.
Την ισορροπία επιβεβαίωσε και η σημερινή διακύμανση με τη Τσεν να χάνει το 1ο σετ, μετά τα παίρνει το προβάδισμα με 2-1, να δέχεται την ισοφάριση και τελικά να φτάνει στην τεράστια νίκη με 4-2 σετ μπροστά στα μάτια κι άλλων Ολυμπιονικών της χώρας στο απλό γυναικών (4-11, 11-7, 11-4, 9-11, 11-9, 11-6).
Η 30χρονη Τσεν Μενγκ έκανε τρία στο σύνολο τα χρυσά της μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (είχε κι από το ομαδικό στο Τόκιο, όπου βεβαίως θ’ αγωνιστεί και φέτος) κι από την τεράστια συλλογή της λείπει πλέον μόνο η 1η θέση στο απλό ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Το ίδιο ισορροπημένος ήταν ο αγώνας για το χάλκινο μετάλλιο και κράτησε κι αυτός 70 λεπτά! Η Χίνα Χαγιάτα (νούμερο 3 στα φαβορί του αγωνίσματος) συνέχισε την εξαιρετική παράδοση απέναντι στη Σιν Γιουμπίν (Νο4) και πετυχαίνοντας την 5η νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια επικράτησε με 4-2 σετ.
Μετά το χάλκινο μετάλλιο στο περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα έφτασε σε ένα ακόμα στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση και το πανηγύρισε συγκινημένη (9-11, 13-11, 12-10, 11-7, 10-12, 11-7). Αυτό ήταν μόλις το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό γυναικών για την Ιαπωνία, αλλά συνεχόμενο μετά από εκείνο της Μίμα Ίτο το 2021.
Αξιοσημείωτα και τα εξής στοιχεία:
# Πλέον και τα 10 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο απλό γυναικών έχουν κατακτηθεί από αθλήτριες, που εκπροσωπούν την Κίνα. Η ίδια χώρα έχει κατακτήσει 21 από τα 31 διαθέσιμα μετάλλια στο απλό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
# Η Τσεν πέτυχε παράλληλα τον μεγάλο στόχο να γίνει η τρίτη γυναίκα, που κερδίζει δύο συνεχόμενες φορές το αγώνισμα του απλού γυναικών, μετά την Deng Yaping (1992 και 1996) και την Zhang Yining (2004 και 2008) επίσης από την Κίνα.
# Η Τσεν ήταν ήδη η γηραιότερη γυναίκα, που έχει κυριαρχήσει σε αυτό το αγώνισμα! Όταν πήρε την πρωτιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν 27 ετών. Μεταξύ των ανδρών, μόνο ο συμπατριώτης της Ma Long είχε καταφέρει μέχρι τώρα να κερδίσει το χρυσό σε ηλικία 30 ετών και άνω (στο Τόκιο το κατάφερε στα 32 του).
# Η Σουν Γινγκσά ήθελε πολύ να γίνει η τέταρτη αθλήτρια, που κατακτά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό γυναικών ως παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το έχουν πετύχει η Deng Yaping (1992 και 1996), η Wang Nan (2000) και η Ding Ning (2016).
# Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, κάθε αθλήτρια, που αγωνίζεται για την Κίνα στο απλό γυναικών, έχει κερδίσει μετάλλιο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, η Wang Nan τερμάτισε στην 5η και η Niu Jianfeng στην 9η θέση.
# Από το Πεκίνο 2008 η Κίνα έχει επικρατήσει σε κάθε έναν από τους 52 Ολυμπιακούς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης εναντίον άλλων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο απλό και το ομαδικό γυναικών! Οι αθλήτριές της έχουν χάσει μόνο έξι αγώνες από το 2008, όλοι εναντίον συμπατριωτών τους!
# Η Σιν Γιουμπίν κυνήγησε γερά το 3ο μετάλλιο της Κορέας στο απλό γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Χάλκινα είναι κι αυτά που έχουν κατακτηθεί, το 1992 από τη Hyun Jung-Hwa και το 2004 από την Kim Kyung-Ah.
– Η Σοφία Πολκάνοβα από την Αυστρία, η σημερινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στο απλό, μπήκε 8άδα και είχε την καλύτερη πορεία στη γαλλική πρωτεύουσα από την ήπειρο.
To καλύτερο αποτέλεσμα στον θεσμό για μη Ασιάτισσα αθλήτρια το κατέχει ακόμα η Τσεχοσλοβάκα Marie Hrachová με την 4η θέση το 1988.
Photos ITTFWorld