Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βετεράνων στην επιτραπέζια αντισφαίριση, που φιλοξενήθηκε στο Νόβι Σαντ, ο κ. Dan Fracile, ένας από τους βασικούς διοργανωτές της εκδήλωσης, μοιράζεται τις εμπειρίες, τις προκλήσεις, τις συγκινήσεις και τα σημαντικά οφέλη που προέκυψαν για την πόλη και το άθλημα.
Μέσα από τη συνέντευξη, αναδεικνύεται το πάθος, η συνεργασία και η δυναμική της βετεράνου κοινότητας που συνεχίζει να δίνει ζωή στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
1. Κύριε Fracile, σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Τώρα που ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων, πώς αισθάνεστε για το συνολικό αποτέλεσμα της διοργάνωσης;
Είμαστε σίγουρα περήφανοι για το πρωτάθλημα που διοργανώσαμε. Η απόδειξη ότι ήμασταν καλοί οικοδεσπότες είναι τα χαμόγελα των καλεσμένων που πέρασαν όμορφα. Επίσης, λάβαμε τις υψηλότερες αξιολογήσεις από την ETTU – αυτό το πρωτάθλημα θεωρείται επίσημα ένα από τα καλύτερα που έχουν ποτέ οργανωθεί, και αυτή είναι η ικανοποίηση για όλη τη σκληρή δουλειά.
2. Τι σημαίνει για εσάς και την ομάδα σας η επιτυχής διοργάνωση αυτού του σπουδαίου πρωταθλήματος στο Νόβι Σαντ;
Αυτό δείχνει ότι όλα μπορούν να οργανωθούν όταν έχεις μια ισχυρή ομάδα υπεύθυνων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ελέγξαμε τις δυνατότητές μας – τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές – ήρθαμε σε επαφή με κρατικούς και τοπικούς θεσμούς και δείξαμε ότι το Νόβι Σαντ είναι μια αυθεντική πόλη του πινγκ πονγκ.
Και αυτό επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες μετά το πρωτάθλημα, με την ανακήρυξη του Νόβι Σαντ ως Ευρωπαϊκή Πόλη του Αθλητισμού για το 2026.
3. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ποιοι ήταν οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας της διοργάνωσης, όσον αφορά την οργάνωση και την ατμόσφαιρα;
Η ενέργεια των νέων ανθρώπων που ήθελαν να αποδείξουν τον εαυτό τους, αλλά και το μεγάλο πάθος των βετεράνων. Όλα γίνονται ευκολότερα όταν βλέπεις τόσα χαμόγελα, χαρά, χωρίς προκαταλήψεις ή αρνητικά συναισθήματα. Αυτή ήταν η δύναμη που μας κράτησε.
4. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά την προετοιμασία και την εκτέλεση του τουρνουά, και πώς τις ξεπεράσατε;
Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να εγκαταστήσουμε 27 τόνους εξοπλισμού σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα αγωνιστικού χώρου και πάνω από 20.000 τ.μ. υπαίθριου χώρου. Έπρεπε να συνδέσουμε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες – καθαριότητα, ύδρευση, πρασίνου, κοινωφελείς. Όμως, όταν ξέρεις ότι άφησες καλές εντυπώσεις, τότε ξεχνάς όλες τις δυσκολίες.
5. Υπήρξαν απρόσμενες εξελίξεις – θετικές ή αρνητικές – που σας έκαναν εντύπωση;
Η ενέργεια των μεγαλύτερων βετεράνων και η καλοσύνη τους. Το πιο έντονο ήταν η σύνδεση των νέων εθελοντών με τις μεγαλύτερες κυρίες, τις βετεράνους. Οργανώσαμε επίσης εργαστήρια για τις συζύγους των βετεράνων – έφτιαχναν διάφορα διακοσμητικά με σαπούνι, μαλλί, μαζί με τους νέους.
Με χαροποιεί ιδιαίτερα που μας επισκέφθηκε η πρόεδρος της ITTF Petra Sörling, βετεράνος και η ίδια. Όλοι μαζί πετύχαμε χάρη στο πάθος για το άθλημά μας – στείλαμε την εικόνα και το πάθος του πινγκ πονγκ στον κόσμο.
6. Πώς αξιολογείτε το επίπεδο συμμετοχής και διεθνούς εκπροσώπησης; Κάλυψε τις προσδοκίες σας;
Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και οι 3360 εγγεγραμμένοι. Οι πολιτικές διαδηλώσεις στη χώρα επηρέασαν αρνητικά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιούργησαν πρόβλημα.
Όμως οι διαδηλώσεις υπάρχουν σε πολλές χώρες – η ζωή δεν πρέπει να σταματά. Η ζωή είναι ταξίδια, αθλητισμός, γνωριμίες. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε συμμετοχές από 44 χώρες, κάτι εξαιρετικό.
7. Τι σχόλια λάβατε από αθλητές, προπονητές και επισκέπτες για την οργάνωση και την εμπειρία;
Δεχτήκαμε πολλά θετικά σχόλια, κάτι που δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε το πρωτάθλημα ως ευκαιρία για να αποκτήσουμε εξοπλισμό που ήδη έχουμε μοιράσει κατά 70% σε πάνω από 90 συλλόγους και έχουμε ανοίξει δύο νέα κέντρα νέων. Οι υποδομές είναι η βάση – χωρίς αυτές δεν υπάρχει πρόοδος.
8. Ποιες ηλικιακές κατηγορίες ξεχώρισαν όσον αφορά τον ανταγωνισμό ή τη διασκέδαση; Υπήρχαν αξέχαστοι αγώνες;
Τα διπλά ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ειδικά το δίδυμο Καρακάσεβιτς – Σούρμπεκ. Στον τελικό δεν υπήρχε άδειο κάθισμα – πάνω από 2.000 θεατές, αριθμός που ούτε σε Ολυμπιακούς αγώνες δεν υπάρχει συχνά.
Τα ματς στις μεγαλύτερες ηλικίες επίσης ήταν εντυπωσιακά. Μακάρι όλοι να τα ζήσουμε από κοντά.
9. Υπήρξαν χώρες που εντυπωσίασαν είτε με την πρώτη τους συμμετοχή είτε με αξιόλογο ταλέντο;
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν από τη Γερμανία. Ήταν όμως όμορφο να δούμε και βετεράνους από μικρότερες χώρες. Το γεγονός ότι ήρθαν βετεράνοι από σχεδόν όλη την Ευρώπη δείχνει την επιθυμία για αθλητισμό και κοινωνικοποίηση.
Η Σερβία κατέκτησε πέντε μετάλλια, με την Stanislava Dimanić από το Νόβι Σαντ να γίνεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία 50+. Το Νόβι Σαντ είναι τεράστια βάση πινγκ πονγκ – 500 βετεράνοι αγωνίζονται 9 μήνες τον χρόνο στη λίγκα Restlins.
10. Πώς συνέβαλαν η πολιτιστική γοητεία και η φιλοξενία του Νόβι Σαντ στην εμπειρία των επισκεπτών;
Το Νόβι Σαντ είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πρωτεύουσα Νεολαίας της Ευρώπης, και σύντομα Πόλη του Αθλητισμού 2026. Πόλη ανεκτικότητας, πολυπολιτισμική, με πάνω από 15 εθνικές μειονότητες.
Οι επισκέπτες γνώρισαν τη Φρούσκα Γκόρα, τον Δούναβη, τις παραλίες, τα μοναστήρια, τα κρασιά, τις φάρμες της Βοϊβοντίνας με τις γαστρονομικές απολαύσεις μας. Πολλοί επισκέφθηκαν και το Βελιγράδι.
11. Τι είδους παράλληλες δραστηριότητες οργανώθηκαν εκτός αγωνιστικών χώρων;
Είχαμε εργαστήρια με τοπικές χειροτεχνίες, περίπτερα με τοπικά κρασιά και ρακί. Η τελετή έναρξης ήταν υπέροχη – με 2.000 άτομα, νεαρούς καλλιτέχνες, παιδική χορωδία, παραδοσιακά μουσικά όργανα και χορούς. Πιστεύω ότι αυτή η ατμόσφαιρα ολοκλήρωσε την εμπειρία.
12. Ποιος ήταν ο ρόλος της τοπικής κοινότητας και των εθελοντών; Υπάρχουν άτομα ή ομάδες που θα θέλατε να ευχαριστήσετε;
Ευχαριστώ τον δήμαρχο Ζάρκο Μίτσιν, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, την Περιφέρεια Βοϊβοντίνας, το Υπουργείο Αθλητισμού. Όλοι δούλεψαν 24 ώρες το 24ωρο. Οι εθελοντές – φοιτητές του Τμήματος Αθλητισμού – είναι το μέλλον μας. Απόκτησαν πολύτιμη εμπειρία.
13. Πώς επηρέασε η διοργάνωση τον τοπικό τουρισμό και την οικονομία του Νόβι Σαντ;
Η παρουσία πάνω από 4.000 επισκεπτών είχε τεράστια θετική επίδραση στην οικονομία και την τουριστική προβολή. Πολλοί θα επιστρέψουν.
Συγκινήθηκα από το γεγονός ότι κάποιοι βετεράνοι είχαν έρθει στο Νόβι Σαντ και το 1974 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και το 1981 (Παγκόσμιο Κύπελλο) – απίστευτο!
14. Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή ή ιστορία από τα παρασκήνια που θα θυμάστε για πάντα;
Πολλές. Δύσκολο να ξεχωρίσω. Μου άρεσε που ήρθαν και εκπρόσωποι από τη Νότια Κορέα, διοργανωτές του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έμαθαν πολλά. Αυτό είναι το ζητούμενο – να γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι.
15. Τι μάθατε από αυτή την εμπειρία που θα σας βοηθήσει σε μελλοντικές διεθνείς διοργανώσεις;
Λένε ότι αν μπορείς να οργανώσεις ένα τόσο μεγάλο τουρνουά, μπορείς να οργανώσεις τα πάντα. Αλλά κάθε διοργάνωση είναι μοναδική. Το σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχής παραγωγή ανθρώπων στην οργάνωση – αυτό δημιουργεί θετική ατμόσφαιρα και για τους αθλητές.
16. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βετεράνων;
Δεν υπάρχουν όρια. Όλοι μπορούν να παίξουν πινγκ πονγκ – πρώην επαγγελματίες χωρίς πλέον πίεση, ή νέοι λάτρεις του αθλήματος. Το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία – σημασία έχει η συμμετοχή. Είναι άθλημα δυναμικό, ψυχαγωγικό, με ελάχιστους τραυματισμούς.
Οι βετεράνοι είναι μελλοντικοί χορηγοί, προπονητές, παράγοντες – όταν βιώσουν το άθλημα, θα επιστρέψουν πολλά.
17. Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σε αθλητές, υποστηρικτές και επισκέπτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης;
Απολαύστε το πινγκ πονγκ. Καλέστε έναν φίλο, έναν γείτονα – είναι το πιο όμορφο άθλημα, γεμάτο υγεία, πνευματικά οφέλη και φιλίες για μια ζωή.
18. Τέλος, πώς βλέπετε την εξέλιξη του βετερανικού αθλητισμού στην Ευρώπη, και τι στήριξη χρειάζεται για να αναπτυχθεί;
Το πινγκ πονγκ θα συνεχίσει να ζει. Αυτοσυντηρείται, αναπτύσσεται από τους ανθρώπους. Ίσως είναι το πιο δημοφιλές άθλημα αναψυχής παγκοσμίως – και θα παραμείνει έτσι. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλές.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Dan Fracile για τον πολύτιμο χρόνο του και τις εκτενείς απαντήσεις του. Η εμπειρία, το πάθος και η αφοσίωσή του στην ανάπτυξη του αθλήματος και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βετεράνων αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους όσοι αγαπούν την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά του εγχειρήματα.
Συνέντευξη Κυπραίος Νώντας.














