«Η υποδοχή και η 3η μπάλα» αναλύθηκαν στο Νέο Προπονητικό σεμινάριο της Π.Ε.Π.Ε.Α. με εισηγητές τους Καταξιωμένους Μέρνστεν & Γκροθ

Με 43 συμμετέχοντες και καλή οργάνωση η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης πραγματοποίησε χτες Κυριακή 01/12 το 2ο προπονητικό της σεμινάριο.

Έγινε εξ αποστάσεως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανέπτυξε το θέμα «Υποδοχή και 3η μπάλα» και είχε εισηγητές δύο καταξιωμένους, στον τομέα τους, ανθρώπους του αθλήματος από το εξωτερικό:

Τον Σουηδό προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών της Δανίας Λίνους Μέρνστεν και τον κορυφαίο τα τελευταία χρόνια Δανό αθλητή Τζόναθαν Γκροθ.

Σε συνέχεια του 1ου σεμιναρίου, που έγινε τον Ιούνιο για το σερβίς με έναν ακόμα ξένο ειδικό, τον Σουηδό πρώην διεθνή αθλητή και νυν προπονητή Παρ Γκέρελ, η Π.Ε.Π.Ε.Α. θέλησε να κάνει μία ακόμα ουσιαστική κίνηση προς τη διεύρυνση της γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο με ένα πολύ σημαντικό θέμα στη σύγχρονη επιτραπέζια αντισφαίριση.

«Η υποδοχή και η τρίτη μπάλα είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην επιτραπέζια αντισφαίριση, μάλιστα η υποδοχή έχει αλλάξει το άθλημα τα τελευταία χρόνια με νέα χτυπήματα», όπως τόνισε στον πρόλογό του ο Μέρνστεν, που έχει συμπληρώσει 11 χρόνια στον πάγκο των Δανών κι έχει δουλέψει ως ομοσπονδιακός σε πέντε ακόμα χώρες!

Το σεμινάριο διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες. Περιλάμβανε παρουσίαση με διαφάνειες, με φωτογραφίες, ερωτήσεις και διευκρινήσεις. Τη μετάφραση ανέλαβε ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας ανδρών Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και εξήγησε εξαιρετικά τις απόψεις και τις συμβουλές των εισηγητών.

Χαιρέτησε ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Παναγιώτης Τζόβολος, ο οποίος αφού υπογράμμισε ότι «θα κοιτάξουμε να προχωρήσουμε με υπομονή και αδερφοσύνη για το καλό του αθλήματος» και συνεχάρη την Π.Ε.Π.Ε.Α. για την οργάνωση του σεμιναρίου, σημείωσε:

«Θα είμαστε δίπλα στην Ένωση σε ό,τι παραγωγικό και χρήσιμο θέλει να κάνει για το άθλημα και να σημειώσω ότι και η ομοσπονδία θα κοιτάξει να οργανώσει ανάλογη κίνηση με τη δική σας βοήθεια, διότι κινείται στο ίδιο πνεύμα για την ανάγκη επιμόρφωσης των προπονητών».

Το καλωσόρισμα από τη διοίκηση της Π.Ε.Π.Ε.Α. έκανε ο πρόεδρος Χρήστος Βατσακλής. Επισήμανε ότι η διεύρυνση των γνώσεων των προπονητών είναι ο σκοπός των σεμιναρίων, ευχαρίστησε τον Μέρνστεν και τον Γκροθ για την αποδοχή της πρόσκλησης και βέβαια δεν παρέλειψε να συγχαρεί για την εκλογή τον Παναγιώτη Τζόβολο και όλη τα μέλη του νέου Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Επ.Α..

Στα πρώτα λεπτά της σύνδεσης ήταν παρών και ο απερχόμενος πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Παπαγεωργίου και χαιρέτησε τους Σκανδιναβούς, τους οποίους γνωρίζει από τη διεθνή αθλητική του καριέρα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Γκιώνης, ο πρώην συμπαίκτης του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και νυν προπονητής στην εθνική ανδρών του Κατάρ Ντανιέλ Τσιόκας, ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός των ανδρών Κώστας Βατσακλής και ο παλιός διεθνής και νυν σταθερά εξελίξιμος προπονητής στην Αυστραλία Γιώργος Λογοθέτης. Επιπλέον, υπήρχαν ξανά συμμετοχές από την Κύπρο.

Ο Γκροθ, που βελτίωσε το παιχνίδι του κι έχει φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις υπό τις οδηγίες του Μέρνστεν (ανάμεσα σε άλλες είναι πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό ανδρών το 2016, 2ος στο απλό ανδρών στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019, 3ος στο Ευρωπαϊκό Τοπ 16 του 2018, νικητής μία φορά στο απλό και τρεις στο διπλό ανδρών σε παγκόσμια ατομικά τουρνουά, 2ος στο διπλό ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010 και 3ος στο ομαδικό ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2021) ανέφερε στη εισαγωγή του ότι έχει ίδια φιλοσοφία με τον Σουηδό προπονητή και πως «το άνοιγμα «μπανάνα» έχει γίνει ο πιο δημοφιλής τρόπος απόκρουσης των σερβίς, όμως σε μεγάλο βαθμοί κοιτάμε να δώσουμε κι έξω στο τραπέζι για ν’ ανοίξουμε το παιχνίδι ή κοντά στο φιλέ».

Οι δύο ειδικοί ανέλυσαν επιστημονικά τεχνικές παραμέτρους του θέματος, μάλιστα ύστερα από επισήμανση του Κώστα Βατσακλή, ο οποίος έχει συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί τους στο Ολυμπιακό Κέντρο του Μπρόντμπι, παραδέχτηκαν ότι η σκανδιναβική σχολή έχει αυτά τα πρώτα χτυπήματα ως βασικό μέρος της προπόνησης. Αργότερα ο Σουηδός προπονητής πρόσθεσε την άποψη ότι κάθε άσκηση στην προπόνηση πρέπει να έχει σερβίς και υποδοχή! Σημεία, στα οποία έδωσε έμφαση ο Μέρνστεν και συμπλήρωσε ο Γκροθ, είναι:

– Το σερβίς, η υποδοχή και η τρίτη μπάλα είναι τα θεμέλια του πόντου. Οι αθλητές οφείλουν να δουλέψουν σκληρά σε αυτά και να γίνουν όσο καλύτεροι μπορούν.

– Ο σερβίρων αποφασίζει για τη ροή του πόντου. Χρήσιμο είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αδύνατα σημεία του εκάστοτε αντιπάλου στην υποδοχή. Να μην προαποφασίζουμε όμως τι θα παίξουμε μετά. Να τα ζυγίζουμε όλα και να αποφασίζουμε την τελευταία στιγμή.

– Ο κάθε πρωταθλητής έχει το δικό του σύστημα. Οι επιλογές του επίσης εξαρτώνται και από τις συνθήκες του κάθε ματς. Τα μπαλάκια, τα τραπέζια, η αίθουσα ενδέχεται να παίζουν ρόλο. Το timing στην υποδοχή πάντως, η τοποθέτηση του κορμιού και της ρακέτας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

– Η αρχή της υποδοχής μας μπορεί να γίνεται με την ίδια κίνησή μας ώστε να μη γνωρίζει ο αντίπαλος την τελική μας πρόθεση. Επίσης, σε αυτό το κομμάτι καλό είναι να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές μέσα στο παιχνίδι, όταν βλέπουμε ότι δεν μας πηγαίνει καλά. Να προσαρμοζόμαστε.

– Είναι πολύ ουσιαστικό να κάνουμε προπονήσεις και να δίνουμε αγώνες με διαφορετικούς παίκτες, όπως επίσης να έχουμε ασκήσεις multi ball στην προπόνηση ώστε να δοκιμαζόμαστε στα διαφορετικά φάλτσα.

– Όταν πλησιάζουν αγώνες δεν χρειάζεται να διαμορφώσουμε κάπως το προπονητικό μας πρόγραμμα στον συγκεκριμένο τομέα. Η δουλειά θα έχει γίνει από πριν στο τεχνικό κομμάτι. Απλά το μέλημα της τελευταίας εβδομάδας θα είναι να παραμείνουμε φρέσκοι και γεμάτοι δυνάμεις για τους αγώνες που έρχονται.

– Πρέπει να συζητάμε με τους προπονητές μας, να παρακολουθούμε κινήσεις και επιλογές πρωταθλητών. Μπορούμε να βάζουμε βίντεο σε αγώνες ή προπονήσεις και στην πορεία να συγκρίνουμε (μετά από τρεις μήνες για παράδειγμα), αν έχουμε δείξει πρόοδο.

ΠΗΓΗ ΕΦΟΕΠΑ & ΠΕΠΕΑ