Σημαντικό όφελος στην παγκόσμια κατάταξη είχε ο Παναγιώτης Γκιώνης μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όπως κάθε Τρίτη η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης εξέδωσε σήμερα 06/08 τους πίνακες της 32ης εβδομάδας κι εκεί υπολόγισε τους βαθμούς από το Ολυμπιακό τουρνουά, άσχετα αν αυτό θα ολοκληρωθεί για όλα τα αγωνίσματα το Σάββατο 10/08.
Ο κορυφαίος αθλητής πήρε 90 βαθμούς με το πλασάρισμα στις θέσεις 17-32 του απλού και ανέβηκε στο νούμερο 85 από το 107 των τελευταίων εβδομάδων. Είχε καιρό να βρεθεί τόσο ψηλά και φυσικά έχει ουσία το γεγονός ότι επανήλθε γρήγορα στους πρώτους 100 του κόσμου.
Να προστεθεί ότι ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ, νέος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του απλού, πήρε 2.000 βαθμούς και ανέβηκε στο νούμερο 2 (από 4), ενώ ο Σουηδός Τρουλς Μέρεγκορντ, «ασημένιος» στο ίδιο αγώνισμα, επανήλθε με συν 1.400 βαθμούς στην κορυφαία 10άδα (στο νούμερο 10 από 16).
Τα αποτελέσματα στο South Paris Arena 4 στο απλό ήταν σαφές ότι θα έφερναν σημαντικές μεταβολές στο world ranking. Ο Γκιώνης, που έγραψε ιστορία γενικά για τον ελληνικό αθλητισμό με το ρεκόρ της 6ης ολυμπιακής συμμετοχής, νίκησε στον 1ο γύρο τον Λι Έντουαρντ από τον Καναδά με 4-0 σετ και ηττήθηκε στον 2ο από τον Αμερικανό Κανάκ Τζα με 4-2. Πήρε 90 βαθμούς κι έφτασε τους 279 στο σύνολο.
Ωφελήθηκε κατά 22 θέσεις και αναρριχήθηκε στο νούμερο 85. Αξίζει να είναι πολύ πιο πάνω (τον Νοέμβριο του 2014, όταν οι πίνακες ήταν ακόμα μηνιαίοι, είχε εμφανίσει την καλύτερη θέση της καριέρας του, τη 18η), αλλά ως γνωστόν, οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων στο σύστημα αξιολόγησης επηρέασαν αρκετά και το δικό του rank.
Στην κορυφή του πίνακα των ανδρών παραμένει με διαφορά ο Κινέζος Βανγκ Τσουτσίν παρότι στο Παρίσι έπεσε θύμα έκπληξης στον 2ο γύρο από τον Μέρεγκορντ, ενώ διατηρείται 5ος ο Γάλλος Φέλιξ Λεμπρέν, που με το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο «κέρδισε» 700 βαθμούς. Ο Τζα, που απέκλεισε τον Γκιώνη και μπήκε στη 16άδα με συνολικά τρεις νίκες, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο και πήγε στο νούμερο 70 από το 120.
Στον πίνακα των γυναικών διατηρείται 1η με σημαντική απόσταση η Κινέζα «ασημένια» Ολυμπιονίκης του απλού Σουν Γινγκσά, ενώ η νικήτρια στο Παρίσι Τσεν Μενγκ ανέβηκε στο νούμερο 2 από το 4 της περασμένης εβδομάδας. Και αυτές πήραν 1.400 και 2.000 βαθμούς αντίστοιχα. Στο νούμερο 5 συνεχίζει η Γιαπωνέζα Χίνα Χαγιάτα μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά.
Η Αυστριακή Σοφία Πολκάνοβα, η μοναδική από την Ευρώπη, που προχώρησε στα προημιτελικά του απλού, μπήκε στη 15άδα και συγκεκριμένα μετακινήθηκε στο νούμερο 14 (από 23), ενώ η Πιον Σονγκ Γκονγκ από τη Βόρεια Κορέα, που επίσης πλασαρίστηκε στις θέσεις 5-8, σημείωσε άνοδο 111 θέσεων και βρέθηκε στο νούμερο 57.
# Το Ολυμπιακό τουρνουά προχωρά με το ομαδικό και είναι στον προημιτελικό γύρο. Στους άνδρες η Ιαπωνία έγινε χρονικά η πρώτη χώρα, που πέρασε στη ζώνη των μεταλλίων. Στη γερή αναμέτρηση με την Ταϊπέι επικράτησε με 3-1, ενώ στη 16άδα είχε αποκλείσει τη Δευτέρα 05/08 την Αυστραλία με 3-0. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το βράδυ ο προημιτελικός της Γερμανίας με τη Σουηδία, ενώ αύριο 07/08 η Κίνα αντιμετωπίζει την Κορέα και η Γαλλία τη Βραζιλία.
# Στις γυναίκες η Σουηδία προκάλεσε αίσθηση χτες βράδυ όταν κατέβαλλε με 3-2 το Χονγκ Κονγκ, 6ο φαβορί των αγώνων και 3ο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Δύο άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Ρουμανία (Νο 4) και η οικοδέσποινα Γαλλία κάμφθηκαν στον 1ο γύρο με αυτό το σκορ από την Ινδία και την Ταϊλάνδη αντίστοιχα, ενώ επίσης με 3-2 νίκησε σήμερα η Γερμανία τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Πέντε αθλήτριες κινεζικής καταγωγής ήταν στο τελευταίο ματς, αλλά μεγάλη πρωταγωνίστρια έγινε μία γηγενής Γερμανίδα, η 18άχρονη Ανέτ Κάουφμαν με δύο νίκες. Την Τρίτη στους «8» η Σουηδία αποκλείστηκε φυσιολογικά με 3-0 από την Κορέα. Στον ίδιο γύρο απόψε η Ιαπωνία συναντά την Ταϊλάνδη, ενώ αύριο αναμετρώνται η Κίνα με την Ταϊπέι και η Ινδία με τη Γερμανία.
# Με τη συμμετοχή του στο ομαδικό (και το 3-0 επί του Καναδά) ο Τίμο Μπολ έγραψε ιστορία και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό. Ο Γερμανός σταρ έφτασε τις επτά παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2021, 2024) και ισοφάρισε το σχετικό παγκόσμιο στο άθλημα. Στις επτά σταμάτησαν την καριέρα τους ο Σουηδός Γιόργκεν Πέρσον, ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς, ο Νιγηριανός Σεγκούν Τοριόλα και η Νιγηριανή Ολουφούνκε Οσονέικε.
# Ξεχωριστή ήταν και η στιγμή, που η Μπρούνα Αλεξάντρε αγωνίστηκε με τη Βραζιλία απέναντι στην Κορέα (σκορ 1-3). Έγινε η πρώτη αθλήτρια σε οποιοδήποτε άθλημα, που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η σπουδαία αθλήτρια, που έχει ήδη τρία παραολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή της, γνώρισε την αποθέωση από τους θεατές φεύγοντας από το γυμναστήριο.
# Συνολικά τέσσερις αθλητές χρησιμοποίησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Αίγυπτος. Μπορεί το όριο να είναι τρεις, αλλά επιτρέπεται αντικατάσταση στο ομαδικό αν ένας από τους αρχικά δηλωμένους αθλητές αρρωστήσει ή τραυματιστεί. Στην αναμέτρηση με την Ταϊπέι (αποκλεισμός με 3-0) ήταν απών ο Ομάρ Ασάρ, που είχε αγωνιστεί στο ατομικό (φτάνοντας μάλιστα στους «8») και τη θέση του πήρε ο αδερφός του Καλίντ Ασάρ. Για το ομαδικό ήταν ήδη δηλωμένοι και οι Γιουσέφ Αμπντέλ Αζίζ, Μοχάμεντ Ελ Μπεαλί.