Πετυχημένο οργανωτικά κι απόλυτα χρήσιμο το σεμινάριο για το σερβίς με εισηγητή τον Παρ Γκέρελ

Παρουσία και του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας Κώστα Παπαγεωργίου η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης πραγματοποίησε διαδικτυακά, χτες βράδυ 16/06, το 1ο της επιμορφωτικό σεμινάριο προπονητικής. Το θέμα ήταν το σερβίς, ομιλητής από τη Σουηδία ο… καλλιτέχνης του είδους Παρ Γκέρελ, ένας διεθνούς κλάσης αθλητής και νυν ομοσπονδιακός προπονητής νέων στη χώρα του, ενώ οι συμμετέχοντες μέσω του προγράμματος WebEx έφτασαν τους 40.

Τη μετάφραση ανέλαβε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Χριστοφοράκη, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη σουηδική ομοσπονδία ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη της γυναικείας επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αλλά και ως προπονήτρια της εθνικής ομάδας κορασίδων και παγκορασίδων.

Η καλή οργάνωση από τη νεοσύστατη Π.Ε.Π.Ε.Α., η διαχρονικά μεγάλη σημασία του σερβίς στην επιτραπέζια αντισφαίριση υψηλού επιπέδου, καθώς και οι πολλές ερωτήσεις προς τον εισηγητή μαρτυρούν την επιτυχία και την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης. Το σεμινάριο κράτησε τρεις ώρες, είχε συμμετοχές και από την Κύπρο, κι απευθυνόταν σε προπονητές, αθλητές εν ενεργεία, βετεράνους και γενικά ανθρώπους του αθλήματος.

Ο Γκέρελ τόνισε ότι το καλό σερβίς δεν είναι κάτι έμφυτο και θέλει πολλή δουλειά κι αποκάλυψε ότι εκείνος άρχισε από τα 13 του τις έξτρα ώρες προπόνησης για να το εξελίξει. Παράλληλα με τις στιγμές, που έδειχνε στην κάμερα τρόπους σερβίς, ο Σκανδιναβός έδωσε έμφαση σε ορισμένα πράγματα. Έτσι σημείωσε ότι:

  1. Βασικό ζητούμενο για τον ίδιο είναι να χτυπά την μπάλα σε πολύ κοντινή απόσταση από το τραπέζι ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα το αν θα στείλει το μπαλάκι κοντά στο φιλέ, μακριά και με καλό φάλτσο.
  2. Προκειμένου για τα φάλτσα, να έχει χαλαρό καρπό και να μην κρατάει σφιχτά τη ρακέτα κι επίσης να κοιτάζει να βάζει διαφορετικά φάλτσα με όσο γίνεται πιο ίδια κίνηση.
  3. Πάντα στο βασικό πλάνο των αθλητών πρέπει να είναι τι θέλουν να παίξουν μετά. «Κι εγώ δεν σκεφτόμουν κυρίως τον άμεσο πόντο, αλλά το να πάρω την υποδοχή εκεί που θέλω για το επιθετικό μου χτύπημα στην τρίτη μπάλα».
  4. Σε γκρουπ νεαρών αθλητών αγωνιστικού τμήματος θα πρότεινε να εξασκείται στα σερβίς πριν από την προπόνηση και όχι μετά όπου ενδεχομένως από την κούραση να μην έχει την κατάλληλη συγκέντρωση. Καλύτερα στην αρχή να μαθαίνουμε τα «μικρά» σερβίς στα παιδιά. Όταν εξελιχθούν πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον από ένα ποιοτικό σερβίς με τις δύο διαφορετικές περιστροφές (πλάγια φάλτσα) στο μπαλάκι.
  5. Ένα συνολικό διάστημα 2 με 2,5 ώρες την εβδομάδα είναι καλό για έναν αθλητή, που κάνει πρωταθλητισμό, να αφιερώνει στα σερβίς. «Προσωπικά πάντα έδινα επιπλέον ώρες στα σερβίς όταν πλησίαζαν μεγάλες διοργανώσεις».
  6. Εξαρτάται κι από τον αθλητή, που κοουτσάρει, το αν θα τον συμβούλευε να κάνει συγκεκριμένο σερβίς σε πολύ κρίσιμο σημείο (σε σετ, που έχει πάει στο 9-9 πχ). Ότι παίζει ρόλο αν τον γνωρίζει άριστα, αν τον βλέπει ήρεμο ή αγχωμένο αν έχει διακρίνει δυσκολία του αντιπάλου σε συγκεκριμένο σερβίς κ.α.

Η ανακοίνωση της Π.Ε.Π.Ε.Α. για το διαδικτυακό σεμινάριο:

«Με οργανωτική, επιμορφωτική και πρακτική επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πρώτο webinar της ΠΕΠΕΑ με τίτλο  «ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ», με προσκεκλημένο τον PAR GERELL!

Το αντικείμενο της διαδικτυακής επιμόρφωσης ήταν το 1o και παρακολούθησαν 40 προπονητές/τριες – αθλητές/τριες, από όλα τα μέρη της Ελλάδος και της Κύπρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΑ κ. Βατσακλής Χρήστος, ο πρόεδρος της  Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κ. Παπαγεωργίου Κώστας, καθώς και ο Εθνικός ομοσπονδιακός προπονητής κ. Βατσακλής Κωστας. Τη μετάφραση ανέλαβε η προπονήτρια της εθνικής ομάδας κορασίδων της Σουηδίας κα. Χριστοφοράκη Μαρία.

Το τεχνικό αντικείμενο του σερβίς αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο προπονητικής, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που διδάσκεται από τα πρώτα βήματα επαφής με το άθλημα και εξακολουθεί να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας. Αποτελεί δε ένα τεχνικό στοιχείο που μεταβάλλεται σε ποιοτικά κριτήρια καθώς και μεθοδολογία εκτέλεσης καθώς και διδασκαλίας.

Ο Σουηδός τεχνικός και υψηλού επιπέδου πρώην αθλητής με 3 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  παρείχε σημαντικές πληροφορίες, έδειξε την τεχνική εκτέλεση και απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων/-ουσών σχετικά με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του τεχνικού στοιχείου.

Το ενδιαφέρον καθώς και οι αλλεπάλληλες ερωτήσεις έδειξαν την ανάγκη των προπονητών/-τριών να διευρύνουν τον επιστημονικό τους ορίζοντα, ενώ επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή και ενδελεχή επικαιροποίηση των γνώσεων και ανταλλαγή απόψεων.

Η ΠΕΠΕΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αναβάθμιση του αθλήματος και ενδυνάμωση του ρόλου του προπονητή/-τριας και ευχαριστεί όλους/-ες συμμετείχαν στο webinar καθώς και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την παρουσία του.

Επόμενο σεμινάριο από την ΠΕΠΕΑ τον Σεπτέμβριο του 2024 με θέμα: «Υποδοχή + 3η μπάλα».

ΠΗΓΗ ΕΦΟΕΠΑ